Hus och hem och livet efter Petra

Anders och Petra hade fullt upp med vardagen, som de flesta unga barnfamiljer. Efter olyckan var saknaden stor som ett universum. På flera sätt. Läs om Petra och Anders situation och hur man kan och bör tänka på sin familjeekonomi. Om något händer.

Anders och Petra är 38 och 32 år. De är gifta och tillsammans har de 3-åriga dottern Agnes. Petra arbetar som konsult i ett stort internationellt företag och reser ganska mycket i sitt jobb. Anders, som arbetar på bank, tar därför ett större ansvar för det praktiska med barnen och hemmet i det drömhus de just har köpt i en närförort till storstaden. De betalade 8 miljoner kronor för villan som nu är belånad till 6 miljoner kronor. I samband med köpet tecknade de även ett bolåneskydd hos banken.

NÄR PETRA AVLIDER

Via sin anställning hade Petra ett kollektivavtal (ITP 1) där hon hade valt att ha ett familjeskydd om 3 prisbasbelopp. Nu ger det Anders och Agnes ett familjeskydd om ca 12 000 kr i månaden, som kommer att betalas ut under 10 år.

Dessutom får familjen efterlevandepension. Den ingår i den allmänna pensionen och ger i det här fallet Anders en omställningspension på ca 8 000 kronor i månaden under ett år. Den kommer att förlängas fram till dess Agnes fyller 12 år.

Agnes själv får barnpension på ca 5 000 kronor i månaden fram till hon fyller 18 år. Även den kan förlängas till och med 20 års ålder, om Agnes fortfarande går i grundskola eller gymnasium då.

Bolåneskyddet betalar av halva bolånet. För att Anders och Agnes ska kunna bo kvar i familjens drömhus måste Anders nu klara resten själv, ett bolån på 3 miljoner kronor.

TÄNK OM

Om Petra och Anders hade tecknat var sin livförsäkring på 1 miljon kronor med varandra som förmånstagare hade Anders lättare kunnat hantera familjens kostnader. Det hade gett den lilla familjen betydligt bättre förutsättningar att i lugn och ro ställa om sina kostnader för hus och hem och livet efter Petra.

Logga in med dina uppgifter

Forgot your details?