Två om drömmarna, men ensam med verkligheten.

Ibland händer det otänkbara. Att ha en plan för framtiden om någon av er blir sjuk eller dör, är därför bästa sättet att trygga familjen. För Pernilla och Mikael hade det gjort stor skillnad – att tänka efter före.

NÄR PERNILLA AVLIDER

Pernilla var bara 36 år när det hände. Hon arbetade som projektledare på en reklambyrå, gift med Mikael, 37 år, som är lärare. Tillsammans har de två barn, tre och sju år gamla. Familjen bor i ett hus som är belånat till 4 miljoner kronor. Både Pernilla och Mikael hade tjänstepensionssparande via sina arbeten, men utan särskilt efterlevandeskydd. Ett bolåneskydd tecknade de dock via banken när de köpte huset.

LIVET EFTER PERNILLA

När Pernilla avlider får Mikael omställningspension och förlängd omställningspension i sammanlagt två år. Den ingår i den allmänna pensionen och är ett tillfälligt ekonomiskt stöd till den som förlorar sin make eller maka före 65 års ålder. Barnen får en barnpension fram tills de fyller 18 år. Bolåneskyddet betalas ut och ersätter Pernillas halva av bolånet på 2 miljoner kronor. Men Mikael och barnen kommer troligen ändå inte att ha råd att bo kvar i huset.

TÄNK OM

Om Pernilla hade tecknat en livförsäkring på en miljon kronor, med Mikael som förmånstagare, hade familjen förmodligen kunnat bo kvar när Pernilla gick bort. För ytterligare trygghet skulle de även kunnat teckna ett temporärt familjeskydd på 120 000 kr per år. En sådan försäkring betalas ut med 5 000 kr per månad till var och en av barnen tills dess att yngsta barnet fyller 20 år.

Logga in med dina uppgifter

Forgot your details?