I pressen

I PRESSEN

Här har vi samlat ett antal artiklar om oss:

 

Nyhetsbrevet Risk & Försäkring – Livförsäkring | 25 maj 2016 10:51

Så informerade Änkan kunderna när avdragsrätten slopades

Finansinspektionen, FI, har gått ut med att inspektionen ska granska hur försäkringsbolag har agerat mot sina kunder efter det att avdragsrätten för P-skattade försäkringar slopats.
I ett brev till FI, skriver Lena Schelin, vd för Änke- och Pupillkassan följande hur bolaget har agerat med anledning av detta.
Änke- och Pupillkassan har drygt 2 000 försäkringar, knappt 11 miljoner kronor i premieinkomst och säljer enbart dödsfallsförsäkringar. Bolaget har endast tre anställda och har inte några stora resurser.

”När vi förstod att avdragsrätten för P-skattade försäkringar skulle upphöra, bestämde vi oss för att skicka ett personligt brev i samband med förfallodagen till var och en av dem som hade ett avdragsgillt familjeskydd. Resultatet blev överraskande positivt; 93 procent av dem som hade en P-skattad försäkring valde att lägga den i fribrev och att teckna en likartad försäkring fast K-skattad”, skriver Lena Schelin i brevet till FI.

 

Onsdag 25 maj 2016
Ett nyhetsbrev av
Mikael Nyman

Änkan: livförsäkring ofta bättre än bolåneskydd

En vanlig livförsäkring kan ge ett bättre försäkringsskydd än bankernas låneskydd  visar en genomgång som Änke- och Pupillkassan gjort av de sju största bankernas bolåneförsäkringar.

Låneskydd eller bolåneskydd är en form av försäkring som erbjuds av flera banker. Med tanke på att svenskarnas lån blir allt högre tenderar dock låneskydd och bolåneskydd som de idag utformas av fyra av sju banker att ge ett sämre skydd än en livförsäkring.

”Med en riktig livförsäkring kan du få betydligt högre försäkringsbelopp som täcker hela lånebeloppet och som inte löper ut när du blir äldre trots att lånet finns kvar.

Vår livförsäkring gäller till exempel till 75 års ålder”, argumenterar Lena Schelin, vd   på Allmänna Änke- och Pupillkassan, i ett pressmeddelande.

Bolåneskyddet hos bankerna består dock ofta inte bara av en livförsäkring utan innefattar även ofta en sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring som kan träda i   kraft när den försäkrade av andra orsaker än just dödsfall inte kan betala lånen.

”Det är givetvis bra att det finns försäkringar av den här typen som är mer täckande. Samtidigt kan det göra det svårt för försäkringstagaren att veta exakt vad denna  betalar för och att göra en korrekt prisjämförelse. I vissa fall är dessutom premien inbakad i lånekostnaden, vilket gör det ännu svårare att veta vad som är vad”, säger Lena Schelin.

 

Nyhetsbrevet Risk & Försäkring – Livförsäkring | 24 maj 2016 11:08

Änkan: Livförsäkring bättre än bolåneskydd

En vanlig livförsäkring kan ge ett bättre försäkringsskydd än bankernas låneskydd, det visar en genomgång som Änke- och Pupillkassan gjort av bolåneförsäkringarna hos sju av de största bankerna i Sverige.

Låneskydd eller bolåneskydd är en form av försäkring som erbjuds av flera banker. Försäkringen täcker den försäkrades del av lånet om denne skulle avlida. För vissa kan låneskyddet vara en bra affär, men för många kan en vanlig livförsäkring faktiskt ge ett bättre skydd.

”Om man ser till livförsäkringsdelen i dessa försäkringar så är det tydligt att vanliga försäkringar kan erbjuda ett bättre skydd”, säger Lena Schelin, vd på Allmänna Änke- och Pupillkassan.
I dag blir svenskarnas lån allt högre och många har också kvar sina lån långt upp i åren men undersökningen visar att enbart fyra av sju banker erbjuder en försäkringstid längre än till 65 års ålder och bara två av sju erbjuder ett försäkringsbelopp på över 3 miljoner kronor.
”Med en riktig livförsäkring kan du få betydligt högre försäkringsbelopp som täcker hela lånebeloppet och som inte löper ut när du blir äldre trots att lånet finns kvar. Vår livförsäkring gäller till exempel till 75 års ålder”.

Hon säger att det också är viktigt att se upp med vem som är förmånstagare för försäkringen. Vanligt är att banken är förmånstagare vilket i praktiken ökar värdet på dödsboets tillgångar. Utbetalning från en livförsäkring går däremot till den förmånstagare som du själv valt och påverkar inte dödsboets värde.
”För den som är gift eller sambo med testamente kan låneskydd vara en bra idé, men för andra kan de innebära problem då någon annan person än den avlidnes sambo kan ärva dennes del av boendet och måste lösas ut av den efterlevande”, säger Lena Schelin.

 

Fredag 20 maj 2016
Ett nyhetsbrev av
Mikael Nyman

Sanna Strand ny ekonomi- och fastighetsansvarig hos Änkan

Sanna Strand är nytillkommen ekonomi- och fastighetsansvarig hos Allmänna Änke- och pupillkassan, meddelar kassans vd Lena Schelin Pensionsnyheterna. Sanna Strand kommer närmast från konsultföretaget Ramböll där hon var chef kontorsservice.

 

Nyhetsbrevet Risk & Försäkring – Livförsäkring | På nya uppdrag | 20 maj 2016 10:58

Lars-Åke Vikberg ledamot i Änkan

» KPA Pensions tidigare vd Lars-Åke Vikberg och Konsumentkooperationens pensionsstiftelses avgående vd Annette Tiljander är båda nya ledamöter i Änke–och Pupillkassans styrelse.
Övriga ledamöter i styrelsen är Magnus Dahlgren, ordförande, Åke Göransson, Kjell Ormegard, Birgitta Sköld och Lena Wenehult.

 

 

Fredag 11 mars 2016
Ett nyhetsbrev av
Mikael Nyman

Änkans kunder aktiverar sig efter slopad avdragsrätt

Enligt en undersökning gjord av Länsförsäkringar, som Pensionsnyheterna skrev om igår, har var femte svensk fortfarande inte bestämt sig för vad de ska göra nu när den slopade avdragsrätten för försäkringssparande är ett faktum, men Änke- och Pupillkassan redovisar en helt annan bild.

Av alla Änkans kunder som haft p-skattade försäkringar och som företaget därför kontaktade inför lagförändringen har hela 99 procent av de försäkrade svarat på breven och 93 procent har valt att ha samma försäkringsbelopp, men istället i en k-skattad försäkring.

– Jag tror att de som valt vår försäkring har gjort medvetna val och ofta är insatta och intresserade av sina försäkringar. Det är otroligt kul att så många som 93 procent valt att fortsätta att vara försäkrade i samma utsträckning men i k-skattad försäkring, trots att det inte längre är avdragsgillt och det tror jag är ett tecken på att förvaltningen infriar kundernas förväntningar, säger Lena Schelin, vd Änke- och Pupillkassan, till Pensionsnyheterna.

Sambor lever oskyddat

Sambopar ärver inte varandra, ett faktum som de flesta idag sammanboende par inte känner till. Denna breda brist på kunskap om hur sambolagen fungerar har nu även uppmärksammats av Morgonekot i Sveriges Radio. I nyhetsinslaget, som sändes den 7 augusti 2015, togs en nyligen presenterad doktorsavhandling om sambors rätt upp, författad av juristen Kajsa Walleng. Man redovisade inte bara lagens brister när det gäller sambors arvsrätt, utan man gav även flera förslag på tänkbara åtgärder. Bland annat tecknandet av en livförsäkring.

En snabb och effektiv åtgärd för sambopar som valt att inte gifta sig är att teckna en livförsäkring, tycker åtminstone vi på Änke- och Pupillkassan.

Nästan hälften av alla par som lever tillsammans i Sverige lever i en samborelation. Samtidigt tycks få känna till hur sambolagstiftningen ser ut. Sofia Broomé från Ekot, Sveriges Radio har gjort en inslag 2015-08-07 om hur det funkar juridiskt.

Länk till Sveriges Radio Forskare: Mer rättsligt skydd för sambor.

Länk till DN Dela säng men inte allt.

 

Enterprise Magazine skriver om oss 2015-04-29

http://www.enterprisemagazine.se/nyheter/carl-michael-bellmans-dromjobb

http://issuu.com/enterprisemagazine/docs/enterprisemagazine_april-maj/50

 

konsumentkolumnen

Pensioner & Förmåner nr 4/15 2015-04-24

Konsumentkolumnen – För lite eller för mycket efterlevnadsskydd

Läs artikeln

Unik rapport: Skyddet för änkor urholkat – katastrofen nära

Se filmat inslag

pensionsnyheterna

Pensionsnyheterna 2015-04-24

Kvinnor väljer fel partners – och får för dålig pension

Läs artikeln

Birgitta Sköld ordförande i Hjerta

2014-05-26

NYHETSBREVET RISK

Artikel i DHB 2014

Det lilla försäkringsbolaget för familjer

Artikel i DHB dialog maj 2014

Artikel i DHB 2014

 

skapar_nya

Änke- och pupillkassan skapar nya försäkringar – efter 300 år.

Artikel i Pensionsnyheterna 2013-11-12.

Läs hela artikeln här (pdf)

DN_Om_Fasaden_131005

Dagens Nyheters bloggare Lars Epstein uppmärksammar vår klottersanering.

Publicerades 2013-10-05.

Läs hela artikeln här (pdf)

Läs Epsteins blogg här

Risk_Forsakring_20130704

Artikel i Nyhetsbrevet Risk & Försäkringar

Publicerad 2013-07-04.

Läs hela artikeln här (pdf)

PensionOnline120827
Artikel i Pension Online publicerad på Svenska Nyhetsbrev

Läs hela artikeln här (pdf)

Artikel i Affärstidningen Näringsliv

Läs hela artikeln här (pdf)

RikaTillsammans
Tankar om livförsäkring…

Läs hela artikeln här (pdf)

InsuranceAwards2012-2
Årets livförsäkringsbolag 2012

Änke- och Pupillkassan nominerade till Årets livförsäkringsbolag av Risk & Försäkring i samarbete med IFU.

Läs hela nomineringen här

 

Finansliv_Medlem_nr2_2012_2
Finanslivs medlemsbilaga nr. 2 2012

Läs hela artikeln här (pdf)

Pensionerochformaner_nr15-16_2011-1
Nyhetsbrevet Pensioner och Förmåner nr. 15-16 december 2011

Läs hela artikeln här (pdf)

Sparrebellen_52_2011-1
Sparrebellens nyhetsbrev
nr. 52 november 2011

Läs hela nyhetsbrevet här (pdf)

Aenkanartikel_DIWeekend_20110212
DI-Weekend 2011-02-12

Läs hela artikeln här (pdf)

Pensioneroformaner_20110209
Nyhetsbrevet Pensioner och Förmåner
2011-02-09

Ordförande för Änke- och Pupillkassan, Magnus Dahlgren, har tilldelats utmärkelsen ”Årets Pensionsspecialist 2010”

Läs hela artikeln här (pdf)

pensionsnyheterna
Pensionsnyheterna 2010-12-01

Läs hela artikeln här (pdf)

 

 

Logga in med dina uppgifter

Forgot your details?