Ensamstående förälder

Linda

Linda (29 år) är ensamstående med två barn (fem och sju år). Linda och hennes syster Mia står varandra nära och systern är beredd att ta hand om barnen om det skulle hända Linda något. Linda arbetar på ett IT-företag och Mia pluggar till läkare och är klar om fem år. Linda har tjänstepension med återbetalningsskydd enligt privat avtal, men eftersom hon inte har jobbat så länge är det än så länge inte så mycket på pensionskontot. Hon har bara en mindre buffert på banken.

Linda avlider

Barnen får allmän barnpension till juni det året de fyller 20 år och Mia får underhållsstöd för barnen. Lindas inbetalade pension ger dem ungefär ytterligare 1 000 kronor i månaden under fem år. Mia kan inte ta över Lindas bolån eftersom hon är studerande. Om Mia kan hitta en hyreslägenhet skulle hon troligen få bostadsbidrag.

Vad kunde hon ha gjort?

För att trygga familjens ekonomi kunde Linda ha tecknat en livförsäkring med månadsutbetalning på totalt 120 000 kronor per år med sin syster Mia som förmånstagare. Linda borde också ha tecknat en livförsäkring på 1,5 miljoner kronor med barnen som förmånstagare.

Ring oss på

08-10 60 00